Creatine monohydraat

Sporters gebruiken vaak creatine als supplement om hun prestaties te verbeteren. Maar wat is creatine eigenlijk en wat doet het?

 

Wat is creatine?

Creatine is een stof die in het lichaam aangemaakt wordt en bestaat uit 3 aminozuren, namelijk Arginine, Glycine en Methionine. Creatine wordt door het lichaam aangemaakt om de energie uit de mitochondria te vervoeren naar de rest van de cel.

De mitochondria is onze energie fabriek in de cellen en zet voedingsstoffen om in energie (ADP). Uit ADP ontstaat door toevoeging van anorganisch fosfaat en een bepaalde hoeveelheid energie ATP. En ATP is de energiedrager. Die zorgt ervoor dat de energie vervoerd kan worden naar waar het nodig is. En als het op zijn plek is wordt de ATP weer omgezet in ADP en komt de energie vrij.

Creatine speelt hier een belangrijke rol bij. Creatine is essentieel bij het opslaan, transporteren en vrijkomen van energie. Creatine “steelt” een fosfaat molecuul van de ATP in de mitochondria zodat het weer ADP wordt.  De creatine word creatine fosfaat en dat produceert energie. In de spieren staat het weer de fosfaat molecuul af, wordt de ADP weer ATP en kan de energie weer vervoerd worden. Op die manier kan de energie snel hersteld worden.

Energie krijg je dus wanneer de creatine de fosfaat molecuul steelt van de ATP. Dit hele proces gaat pas werken als we ons bewegen, als we actief zijn. De lever en de nieren produceren ongeveer 2 gram creatine per dag. Creatine is dus een natuurlijke, niet gevaarlijke stof die je lichaam zelf aanmaakt.

Creatine wordt vooral in de spieren opgeslagen (en een beetje in de hersenen en het hart). Het lichaam bevat 3,5 gram creatine voor iedere pond spierweefsel. Maar we kunnen 5 gram creatine per pond spierweefsel vasthouden. En dat ga je merken als je gaat trainen. 

 

Wat doet Creatine in de spieren:

  • Creatine zorgt ervoor dat de spieren meer energie krijgen.
  • Creatine helpt de spieren te herstellen.
  • Creatine maakt de spieren groter.
  • Creatine verhoogt de kracht van je spieren
  • Creatine verhoogt het uithoudingsvermogen van de spieren

Door deze eigenschappen kun je langer trainen, zwaarder trainen, is er sneller herstel en snellere opbouw van spieren.

Vlees en vis bevat creatine, maar het is erg lastig om de creatine in je lichaam zoveel te verhogen met voeding dat je er baat bij hebt als je aan het trainen bent. Een supplement werkt dan beter.

Extra creatine toevoegen heeft vooral zin als je kort en intensief traint. Een sprintje trekken of zwaar trainen met gewichten. Je hebt hier snel veel energie voor nodig in je spieren en daar kan creatine bij helpen.

De beste vorm is creatine monohydrate. Dit zit in de meeste supplementen die je kunt kopen. Onderzoek geeft aan dat deze de kracht tijdens gewichtstraining met ongeveer 10% verhoogt. Ga geen drankjes drinken waar creatine in zit want de werking ervan is zo goed als nihil.

Op de dagen dat je sport neem je de creatine na je workout. Op de andere dagen maakt het tijdstip minder uit. 

Is het ook geschikt voor vrouwen?

Een vrouw zal er nooit als een bodybuilder uitzien, maar we hebben wel baat bij meer spieropbouw. Niet alleen als we jong zijn maar ook als we ouder worden.

We zien er beter uit, worden strakker, verhogen onze kcal verbruik, het versterkt het hele lichaam en we voelen ons gewoon goed. Ook als vrouw is het, voor het beste resultaat, belangrijk om kort en intensief te trainen. Ga wat vaker naar de sportschool maar dan niet langer dan een half uur – drie kwartier. Dat is de beste manier om snel resultaat te krijgen

Creatine Monohydrate van Fitshape is van zeer hoge kwaliteit. Het bevat pure farmaceutische Creatine Monohydraat, zonder enige toevoegingen. 

Ingredienten
Bevat 99% pure Creatine Monohydraat.

Gebruik
Mix 1 theelepel (± 2 gr) in 200 ml  water.
Dosering: De eerste vijf dagen zijn de oplaadfase.
De dosering hangt af van het lichaamsgewicht: onder 65 kg verspreid over de dag: 4 x 1 theelepel; 65-85 kg verspreid over de dag: 5 x 1 theelepel; over 85 kg verspreid over de dag: 6 x 1 theelepel daarna 1 theelepel ‘s morgens en 1 theelepel ‘s-avonds.
NB: Voor het beste resultaat, mix Creatine niet met caffeïne, eiwitshakes of andere maaltijden.

 

 


| Meer
">

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 20,50
Het aantal Spaarpunten dat je voor dit product ontvangt is 2
Aantal: Bestellen
Reviews

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.